IMPLEMENTATIE VAN SPOED-GGZ
Met hun innovatieve plan voor spoed-GGZ verwierven Inge Kramer en Jantinus Veenstra (INPRACTICA) een nominatie voor de Nationale Award voor multidisciplinair samenwerken. Tijdens het evenement ‘Medisch Ondernemen Live’ ontstond een samenwerking met onderzoekers van het Radboudumc. Gezamenlijk ontwikkelden zij een onderzoeksvoorstel voor bredere implementatie van spoed-GGZ.
ACHTERGROND
In 2017 betrof 2,5% van de HAP-contacten een melding van een verward persoon (Nivel). SiRM rapporteert dat 40% van de crisisdienstmeldingen via de HAP binnenkomt. Daarmee leveren HAP’s een groot deel van de spoedzorg aan deze groep patiënten. Deze patiënten hebben vaak complexe dringende zorgvragen die niet altijd spoedhulp van de crisisdienst nodig hebben. (Angst paniek bijvoorbeeld) De inzet van een POH-GGZ op de HAP biedt dan uitkomst: snelle en efficiënte hulp, rust voor de patiënt én verlichting van de werkdruk op de HAP.
INZET VAN INPRACTICA
Sinds 2015 werkt INPRACTICA met BIG-geregistreerde SPV’en als POH-GGZ op de HAP. Zij zijn telefonisch beschikbaar in de weekenden en op feestdagen. De POH-GGZ beoordeelt de hulpvraag en biedt zelfzorgadvies, psycho-educatie of verwijst gericht door. Dankzij meer tijd en GGZ-expertise krijgen patiënten passende hulp. Dit resulteert in:
-
Snelle en adequate ondersteuning
-
Ontlasting van huisartsen en triagisten
-
Minder onnodige verwijzingen
-
Kennisoverdracht binnen de HAP
DOEL
Doelmatige zorg voor mensen met psychische klachten. Uitgangspunt: juiste zorg, op de juiste plek, door de juiste persoon.
INVESTERING EN OPSCHALING
De financiering loopt nu vaak in eerste instantie via een pilot, waardoor de plusmodule of O&I gelden binnen het bestaande bekostigingsysteem aangesproken kunnen worden.